Vaak voorkomende beeldbestanden en hun gebruik op een rijtje

Als je aan online communicatie doet, heb je waarschijnlijk de beeldbestandsextensies .JPG, .PNG en .GIF al eens de revue zien passeren. Maar wanneer gebruik je wat?

Primeert optimale beeldkwaliteit? Dan is .PNG the way to go. Beperkte bestandsgrootte nodig? Ga voor .JPG. Voor een animerend beeld is .GIF ideaal.

Evenwicht tussen kwaliteit en kleine bestandsgrootte?

Een JPG-bestand is ideaal voor een beeld met veel kleuren, omdat .JPG zich goed leent voor compressie, het “samendrukken” van een beeld tot een kleiner bestand en kortere laadtijd. Jammer genoeg gaat dit meestal hand in hand met kleurverlies. Maar bij .JPG is het kleurverlies doorgaans amper waarneembaar.

JPG-bestanden zijn minder geschikt voor afbeeldingen met tekst en andere scherpe randen. Deze kunnen door compressie vervagen.

Animerend beeld? Of transparante achtergrond?

Dat is onmogelijk met een JPG-bestand. Met GIF- en PNG-bestanden kan dit wel. Tussen .GIF en .PNG is wel nog een groot verschil.

Kleurrijke beelden en GIF-bestanden gaan niet samen, tenzij je veel kleurverlies niet erg vindt. GIF ondersteunt maar 256 kleuren. Andere kleuren veranderen in een aanleunende kleur. Beelden met kleurovergangen dus bijvoorbeeld vermijden. Ook de transparantie is niet perfect, denk aan hoekige ronde lijnen, zichtbare pixels en transparantie is enkel mogelijk voor de 256 kleuren.

Waarvoor is .GIF dan wél goed? Animaties, kleine, simpele beelden met weinig kleur (zoals een klein logo, icoon of een lijntekening), kleine bestandgrootte en korte laadtijd.

Transparantie en weinig kleurverlies?

PNG combineert de beste eigenschappen van GIF- en JPG-bestanden: geen kleurverlies en perfecte transparantie. Best of both worlds dus. PNG-bestanden zijn geschikt voor beelden met tekst, kleurenvlaktes, logo’s en voor het web.

Wel even geduld hebben als je het beeld in volle glorie wilt zien. Want PNG-bestanden zijn erg groot en hebben een lange laadtijd. Vermijd PNG-bestanden bijvoorbeeld in mails, omdat deze vaak mobiel worden gelezen.

Zo heeft elk pluspunt wel zijn kostprijs. Aan jou om te beslissen wat prioriteit heeft: kwaliteit, kleine bestandsgrootte, transparantie of animatie?

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *