Lang leve internet

Op enkele jaren tijd is het wereldwijde web uitgegroeid tot een van de belangrijkste communicatiekanalen ter wereld. Op 29 oktober vieren we de geboorte van het internet. Maar wat is het verschil? En werd het www uitgevonden door een Belg?

Het begon met een crash

Woensdagavond 29 oktober 1969, University of California, Los Angeles. Met op de achtergrond de groene gloed van een computerscherm haalt Charley Kline de hoorn van de haak. Hij draait het nummer van Bill Duvall, zijn collega in het Stanford Research Institute, 560 kilometer verderop.

“Ik druk op de L en zeg ‘Oké, ik heb op de L gedrukt, heb jij dat?’ Bill bekijkt zijn monitor en daar verschijnt inderdaad een L. Ik druk op de O. De O verschijnt. Druk op de G. ‘Wacht even’, zegt Bill, ‘Mijn systeem is gecrasht. Ik bel je terug.’” Het begon met een crash maar Kline en Duvall hebben wel net de eerste externe verbinding tussen twee computers gemaakt. Het internet is geboren. Met de hulp van professor Leonard Kleinrock slaagt Kline er een uur later in wel het volledige woord LOGIN te sturen.

HTML, HTTP en WWW

Het gebruik van het internet blijft jarenlang beperkt tot een select groepje universiteiten en overheidsinstanties. Eind jaren tachtig ontwikkelen de Engelsman Tim Berners-Lee en de Belg Robert Caillau, werknemers van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) in Genève, de tools om internet gebruiksvriendelijk te maken. De HyperText Markup Language (html) wordt gebruikt om webpagina’s op te maken, het HyperText Transfer Protocol (http) voor de communicatie tussen webbrowsers en webservers. Vandaag is dat verder ontwikkeld tot https.

Het World Wide Web, waarmee documenten en toepassingen via het internet worden aangeboden, wordt officieel voorgesteld op 6 augustus 1991. De eerste website, een handleiding van het CERN voor het WWW, staat nog steeds online. Via Windows 95 dringt het internet ook de huiskamers binnen. Vandaag telt het WWW meer dan 1 miljard websites, gebruiken meer dan 3 miljard mensen internet en worden er dagelijks meer dan 200 miljard e-mails verzonden. Internet is nog geen halve eeuw oud, het wereldwijde web zelfs amper dertig jaar. Wie weet wat de toekomst ons nog brengt?

Jouw digitale boodschap

WIZZ verzorgt jouw communicatie, van strategie over concept tot het uitrollen van het communicatieplan, zowel online als offline. Contacteer ons om samen jouw communicatie te stroomlijnen.

Lang leve internet

Bart Gybels

Laatst aangepast op: 26 maart 2019
categorie: Partnerschap
tag: ,

Plaats een reactie

Hoe straf vond je dit bericht?

Klik op een ster om je score te geven.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Wees de eerste om je score te geven.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *