De 3D-revolutie

3D-printen staat voor dé grote doorbraak. Er ontstaan steeds meer toepassingen en 3D-printers richten zich steeds vaker op de consumentenmarkt. Wat zijn de mogelijkheden, gevaren én trends?

3D-printen is niet nieuw. Al in het jaar 2000 werd met de technologie geëxperimenteerd aan het Amerikaanse MIT.

Hoe werkt het?

Het concept is eenvoudig. Een 3D-ontwerp wordt via software naar de 3D-printer gestuurd. De printer print het object (met fijne poeders, gesmolten polymeren of vloeistoffen) laag per laag.

Prototypes en maquettes

In de begindagen werd de technologie hoofdzakelijk gebruikt om technische prototypes en maquettes te printen.

Eindeloze mogelijkheden

De mogelijkheden van 3D-printen zijn eindeloos. Zo print het Belgische Melotte brilmonturen in titanium, printte Studio XO een jurk voor Lady Gaga, print het Belgische LayerWise prothesen en implantaten en print het Amerikaanse Solid Concepts zelfs een volledig functioneel vuurwapen.

De 3D-revolutie

Creativiteit ten top

Dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn, bewijst het European Space Agency. Zo worden de mogelijkheden van het printen (met maanzand) van nederzettingen op de maan onderzocht. Het printen van gebouwen in snelhardend beton werd al eerder door de University of Southern California onderzocht. De goedkope vorm van bouwen met printers van tientallen meters groot kan een oplossing bieden voor derdewereldlanden.

Een 3D-printer in huis?

3D-printers worden steeds goedkoper. De FORM 1, een Kickstarter-project, gaat binnenkort in productie voor circa € 2.000. De Cube 3D-printer haal je voor € 1.199 in huis en als de Peachy Printer een succes wordt, printen we binnenkort met een 100 dollar kostend printertje.

De 3D-revolutie

Bart Gybels

Laatst aangepast op: 31 januari 2020
categorie: Offline communicatie
tag: ,

Plaats een reactie

Hoe straf vond je dit bericht?

Klik op een ster om je score te geven.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Wees de eerste om je score te geven.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *