5x gratis rechtenvrije beelden

Beeld en tekst versterken elkaar. En dat weet jij als bedrijf of blogger ook. Een beeld bij je online communicatie maakt jouw bericht beklijvend, makkelijker leesbaar, aantrekkelijker en beter vindbaar in zoekfuncties.

Heel verleidelijk dus om die afbeelding van Google Images, Instagram, Flickr of Facebook te gebruiken op jouw website, blog, sociale media of als header voor e-mailings. Ze ligt immers zomaar voor het grijpen op het internet.

Intellectuele eigendom?

Hoewel het vaak niet expliciet vermeld staat, is de meeste content op het internet beschermd door rechten van intellectueel eigendom, waaronder het auteursrecht.

Beelden die auteursrechtelijk beschermd zijn mag je enkel gebruiken als je hiervoor toestemming hebt gekregen van de eigenaar. Want deze eigenaar kan onrechtmatig gebruik opsporen met allerhande technologische beeldherkenning-snufjes. En wees maar zeker dat je hiervoor een gepeperde rekening ontvangt.

Het auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de maker van het werk

Ben je nu genoodzaakt om schilderijen van Da Vinci of Rubens als beeldmateriaal te gebruiken voor jouw online communicatie? Neen. Want daar zijn de stockwebsites zoals bv. iStock en Shutterstock die rechtenvrije beelden aanbieden tegen betaling. Je koopt als het ware de toestemming van de eigenaar om het beeld te gebruiken. Maar “rechtenvrij” betekent niet dat alles zomaar mag. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan, dan lees je dus best eerst de regels van de website door.

Heb je een beperkt budget?

Naast betalende stockwebsites zijn er ook stockwebsites die gratis rechtenvrije beelden aanbieden. Ook hier geldt: vergeet niet de regels van de website na te lezen.

Een greep uit het aanbod van rechtenvrije stockwebsites:

Beelden van deze vijf websites zijn vrij te gebruiken, aan te passen en te verspreiden, zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden. Het vermelden van de fotograaf of stockwebsite is niet verplicht, maar dat is altijd wel vriendelijk.

Niet helemaal zeker wat de rechten zijn op jouw begeerd beeld?

Contacteer ons. Wij zoeken het graag voor jou uit.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *